Julkaistu Jätä kommentti

Pole Classic

Maaliskuussa vietetään kahta tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin liittyvää tärkeää merkkipäivää: kansainvälistä naistenpäivää sekä tänään liputettavaa Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Minna Canth oli suomalainen kirjailija, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Minna Canth halusi kuvata köyhien ja etenkin naisten elämää sellaisena kuin se on. Kaunistelematon tyyli ei miellyttänyt kaikkia ja tämän vuoksi Canth saikin runsaasti kritiikkiä osakseen. Hän kuitenkin tutustui itse niihin olosuhteisiin ja ihmisiin, joista kirjoitti, ja tiesi niiden olevan totta. Tasa-arvo tarkoittaa kaikkien ihmisten yhtäläistä arvoa yksilöinä ja yhteiskunnan jäseninä. Rock the Pole on Suomen vanhin tankotanssistudio ja koululla on toimintaa neljällä eri paikkakunnalla. Platform-korkokengillä tanssittavat tankotanssituntimme ja -kurssimme ovat kasvattaneet räjähdysmäisesti suosiotaan viimeisten vuosien aikana. Rock the Pole on järjestänyt kyseiselle tyylisuuntaukselle vihkiytyneitä näytöksiä, kilpailuja sekä pyrkinyt aktiivisesti lisäämään tyylisuuntauksen tunnettavuutta ja kasvattamaan harrastajakuntaa Suomessa. Mutta miten tämä kaikki liityy tasa-arvoon? 

Tankotanssin harrastajien keskuudessa on jo pidemmän aikaa keskusteltu exotic-sanan käyttämisen ongelmallisuudesta. Keskustelu on ollut esillä yhteiskunnassamme myös laajemmin. Keskustelun ja itsereflektion seurauksena päätimme vaihtaa Rock the Polen korkokenkä-tuntien nimen (Rock the Exotic) vuodenvaihteen jälkeen. Olemme seuranneet ympärillä käytyjä keskusteluja ja päätimme tasa-arvon päivän hengessä avata ajatuksiamme nimen vaihdoksen takaa. 

Sanan exoticeksoottinen, käyttö ei tunnu mielestämme kuvaavalta, kun tarkastelemme palveluamme. Sana eksoottinen tarkoittaa etymologisesti vierasta, outoutensa takia kiinnostavaa ja kiehtovaa. Sana tulee melkeinpä suoraa kreikankielisestä sanasta exotikos, eli ”ulkomaalainen”, ”ulkopuolelta tuleva”, ”epätavallinen, outo”, ”vierasmaalainen”.  

Rock the Polen korkokenkätunnit kuuluvat suosituimpaan viikoittaiseen tarjontaamme ja ovatkin olleet vakiokalustoamme jo vuosia. Ei ole mitenkään epätavallista, että osa oppilaistamme on tekniikkatuntien sijaan ottanut ensikosketuksensa lajiin meidän platform-korkokenkätunneillamme. Korkkarituntien ei siis voisi sanoa olevan täysin vieraita tai outoja asiakkaillemme. Kehopositiivisuuden nimissä emme myöskään haluaisi tulla sanoneeksi sensuellin kehollisen ilmaisun olevan millään tavalla epätavallista. Korkkarit treenikassissa ovat varuste siinä missä dry-hands tai tankopyyhe. 

Näin 2020 -luvulle siirryttäessä platform -korkokengät ovat levinneet tankotanssiyhteisöön maailman laajuisesti ja valoittaneet massojen sydämet. Korot ovat tulleet jäädäkseen, eikä niiden käyttäminen tankotanssitunneilla ole enää tabu. Mielestämme korkotuntiemme nimen tulisi myös kuvastaa tätä asenteiden muutosta tankoyhteisössä. Pidämme erilaisia tankotanssin tyylisuuntauksia tervetulleina ja suurena rikkautena. Meistä on ollut ilahduttavaa seurata, kuinka vastakkainasettelu sensuellien ”korkkaritankoilijoiden” ja ”pole fitness” harrastajien välillä on hälventynyt. 

Uuden nimen löytäminen exotic-tunneille ei kuitenkaan ollut helppoa. Tiesimme, että mikään sana ei tulisi täysin kattamaan kaikkien tyylilajin harrastajien tapaa liikkua. Sanasta exotic luopuminen oli kuitenkin tärkein prioriteettimme.  

Olemme seuranneet aktiivisesti kansainvälistä keskustelua tankotanssituntien nimien ja kuvausten ympärillä. Niin sanotut old school tankoilijat, eli klubeilla työskentelevät tanssijat, ovat toivoneet exotic -sanan poistamista tankotuntien yhteydestä I’m not exotic -kampanjallaan.  He kokevat sanan loukkaavaksi ja approprioivaksi. Rock the Polen arvoihin kuuluu ottaa tämän kaltaiset palautteet hyvin vakavasti, joten halusimme reagoida; tärkeysjärjestyksessämme exotic -tuntien nimenvaihto ei saisi odottaa. 

Halusimme ensisijaisesti luopua sanasta exotic, sillä konnotaatiot saattavat edelleen yhdistyä sanan rasistiseksi havaittuun alkuperään. Tämän seurauksena Rock the Polen platform-kengillä tanssittavat tunnit muuttuivat Pole Classic -tunneiksi. Olemme sitä mieltä, että vaikka uusi nimi ei miellyttäisi kaikkia tyylilajin harrastajia, on se kuitenkin parempi vaihtoehto kuin jo ehkä hieman pölyttynyt exotic. Sama ongelma olisi varmasti muidenkin nimien kohdalla. Mikään sana ei kata täysin tämän tyylisuuntauksen kaikkia variaatioita. Erilaisia tapoja tanssia platform-kengillä on yhtä paljon kuin harrastajiakin. Halusimme myöskin sanalla classic kunnioittaa lajimme kehittäjiä ja pioneereja, joilta tämäkin tyylilaji on omaksuttu. Pohdimme kyllä sanaa ”korkkarit” yhtenä vaihtoehtona, mutta emme halunneet rajata ulos kaikkia teitä upeita korottomia floorworkaajia.  

Rock the Polen Pole Classic -tunneille ovat tervetulleita kaikki tyylisuuntauksesta kiinnostuneet, ja haluamme ennen kaikkea tarjota ammattitaitoisen opetuksen lisäksi turvallisen ja hyväksyvän harjoitteluilmapiirin. Te oppilaat olette meille tärkeitä ja haluamme nimen vaihdoksen myötä kehittää tuntitarjontaamme inklusiivisemmaksi.  

Hyvää tasa-arvonpäivää! 

<3: Rock the Pole

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *